ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ
ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Την Πέμπτη 1.2.2024 το σχολείο μας, και πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά της
κινηματογραφικής λέσχης Cine9club, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ειδικό
εκπαιδευτικό πρόγραμμα στους φιλόξενους χώρους της Ταινιοθήκης της Ελλάδος
(Κεραμεικός).
Παρακολούθησαν την όμορφη τσέχικη ταινία THE BLUE TIGER (2012) και στη
συνέχεια πήραν μέρος σε σχετικές δράσεις με τις εμψυχώτριες της Ταινιοθήκης.
Κατόπιν ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κινηματογράφου, όπου είδαν παλιές μηχανές
γυρίσματος/προβολής, και ήρθαν σε με τις βασικές αρχές οπτικής πάνω στις οποίες
στηρίζεται ολόκληρη η 7η τέχνη.
Φεύγοντας, μας χάρισαν την ειδική έκδοση ΜΑΓΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ για τη βιβλιοθήκη
του σχολείου μας.
Ο ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ 9ο ΓΥΜΝΑΣΙO ΑΧΑΡΝΩΝ Όλα άρχισαν πριν από 7 χρόνια κατά το σχολικό έτος 2016-17 (αλλά και το 2017-18) όταν μαθητές του σχολείου μας για πρώτη φορά συμμετείχαν σε κριτικές επιτροπές, μία συνεργασία με τον κινηματογραφικό φορέα Φεστιβάλ CineDocKids. Αυτό σήμαινε ότι παρακολούθησαν δωρεάν προβολές στο Μέγαρο Μουσικής και στον κινηματογράφο Δαναό όπως και ειδικά σεμινάρια από επαγγελματίες του χώρου. Στο τέλος παρουσίασαν ζωντανά ενώπιον κοινού και ψήφισαν μαζί με άλλα παιδιά την καλύτερη ταινία κατά την άποψή τους προκειμένου να βραβευτεί. Το ταξίδι που συνεχίζεται από τότε είναι κάτι παραπάνω από μαγικό όπως και ο ίδιος ο κινηματογράφος εξάλλου:
2018-2019 συνεργασία με τη Λυρική Σκηνή (και τον εκπαιδευτικό οργανισμό ΚΑΡΠΟΣ) και δημιουργία animation μικρού μήκους Le chant du rossignol, Stravinsky | Animated Opera 2019 | Karpos (youtube.com)
2019-2020 ιδρύουμε την κινηματογραφική μας λέσχη (Cine9club), ξεκινάμε οργανωμένες προβολές στο σχολείο και δημιουργούμε κι άλλες συνεργασίες με δράσεις όπως παρακολούθηση σεμιναρίων (για καθηγητές και παιδιά) πχ. με το φεστιβάλ KinderDocs, το Φεστιβάλ κινηματογράφου Ολυμπίας. Όταν τον Μάρτιο του ΄20 ο κορωνοϊός έκλεισε τα σχολεία, δεν σταματήσαμε, αντίθετα συνεχίσαμε διαδικτυακά και επεκτείναμε περαιτέρω το πρόγραμμά μας (φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα των Χανίων και της Κύπρου)
2020-21 τα σχολεία κλειστά αλλά εμείς στις ήδη εδραιωμένες συνεργασίες μας προσθέτουμε και καινούργιες αφού ανοίγουμε τα φτερά μας για την Ευρώπη και όλον τον κόσμο (μέσα από το Διαδίκτυο εννοείται). Οι προβολές ταινιών γίνονται πλέον στο WebEx και μπαίνουμε στις εφηβικές δράσεις του πολιτιστικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Film Festival και European Film Factory). Στο πλαίσιο του δεύτερου μας επιλέγουν για να πάρουμε στα Αγγλικά διαδικτυακή συνέντευξη, μαζί με άλλα Ευρωπαϊκά σχολεία, από τον Ιρλανδό σκηνοθέτη (υποψήφιο 3 φορές για Όσκαρ) Tomm Moore. Τα παιδιά δουλεύουν ακατάπαυστα, παρά τις γνωστές συνθήκες εγκλεισμού, και το διασκεδάζουν αφάνταστα
(4) European Film Factory - Masterclass with Tomm Moore about The Secret of Kells - YouTube
2021-22 Τα σχολεία ανοίγουν και όλοι προσπαθούμε να ξαναβρούμε τα σωστά μας βήματα. Η λέσχη μας ξεκινάει με συμμετοχή στο Φεστιβάλ Ολυμπίας δηλαδή μία καταπληκτική εκδρομή στον Πύργο Ηλείας για να γνωρίσουμε και από κοντά τους φίλους που είχαμε κάνει τον προηγούμενο καιρό (ας σημειωθεί ότι τα παιδιά του σχολείου δεν επιβαρύνθηκαν ούτε σεντ διότι τα έξοδα καλύφθηκαν ΕΞ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ από κάποιον καλό μας άγγελο). Επίσης πήραμε συνέντευξη από την σκηνοθέτρια Ισμήνη Δασκαρόλη, κόρη του Πρέσβη της χώρας μας στη Γερμανία, η οποία διαπρέπει στο εξωτερικό. Παρακολουθήσαμε σεμινάρια φωτογραφίας του Athens Photo World και της γκαλερί ifocus. Τέλος συνεργαστήκαμε με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ΩΝΑΣΗ, με τους οποίους στο πλαίσιο προγράμματος video art (Το δωμάτιο του Καβάφη), τα παιδιά έφτιαξαν video poems πάνω στο ποίημά του Το πρώτο σκαλί. (4) Joanna Synodinou - YouTube Άλλες συνεργασίες: τμήμα ψηφιακών τεχνών και κινηματογράφου ΕΚΠΑ, Ελληνικό Κέντρο κινηματογράφου, Ταινιοθήκη της Ελλάδος κ.ά.
2022-23 Κατά την περσινή χρονιά συνεχίσαμε τις συνεργασίες μας και προσθέσαμε μία καινούργια με την Ταινιοθήκη της Ελβετίας, όπου εργάζεται ο Έλληνας θεωρητικός του κινηματογράφου Αχιλλέας Παπακωνσταντής, του οποίου παρακολουθήσαμε διαδικτυακή παρουσίαση σχετικά με την Ιστορία του κινηματογράφου. Τέλος τον Μάρτιο επισκεφτήκαμε τη Θεσσαλονίκη όπου είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε ειδικές σχολικές προβολές και εξαιρετικά ντοκιμαντέρ στο περίφημο Φεστιβάλ (ανάμεσα σε αυτά και το τελευταίο του Φ. Κουτσαφτή ΖΑΚΡΟΣ)
οι υπεύθυνες καθηγήτριες
Ιωάννα Συνοδινού, Αγγλικών (και τμήμα ψηφιακών τεχνών και κινηματογράφου, Πανεπιστήμιο Αθηνών)
Αγγελική Λαμπάκη, φιλόλογος
Φυσικά ΟΛΕΣ οι δράσεις μας είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Παιδείας